Blaadje
© Damon Educatie
Login

Paragraaf 6Boeddhisme

Boeddhisme

Een grote Oosterse godsdienst is het boeddhisme. Het boeddhisme is voortgekomen uit het hindoeïsme. Het heeft veel aanhangers in de volgende landen: Birma, Thailand, Mongolië, Tibet, China, Korea en Japan. Aantal aanhangers in Nederland: enkele tienduizenden.

Kern van het geloof: door wijsheid kan de mens verlost worden. Het lijden van de mens wordt vooral veroorzaakt doordat hij heel veel behoeften en verlangens heeft. En de mens wil deze ook allemaal wil bevredigen. Dat is niet goed. Je kunt beter sober leven en afzien van allerlei genietingen.

Net als hindoes, geloven boeddhisten in reïncarnatie. In een volgend leven kan de mens opnieuw proberen zich los maken van al zijn verlangens. Daardoor kan hij het nirwana bereiken. Dat betekent: de gehechtheid aan het leven ‘loslaten’: niet langer van alles willen bezitten en meemaken. 

Grondlegger van het boeddhisme is Boeddha. Een belangrijk ritueel is meditatie. Dat is diep nadenken over het leven. Je probeert op het spoor te komen van de diepste werkelijkheid. Dat kan God zijn.

 

Hindoeïsme

Het hindoeïsme is een van de vijf wereldgodsdiensten. De andere vier zijn christendom, islam, jodendom en boeddhisme. Het hindoeïsme wordt gezien als een oosterse godsdienst. Wereldwijd leven er ongeveer 700 miljoen hindoes. Het overgrote deel woont in India en de aangrenzende landen: Pakistan, Nepal, Sri Lanka en Myanmar. 

Het hindoeïsme kent allerlei groepen. Het geloof is erop gericht als mens dichter bij verlossing (moksha) te komen.

De hindoes beleven hun godsdienst in tempels, thuis en door hun manier van in het leven staan. Belangrijke heilige geschriften zijn de Veda’s en de Upanishaden.

 

Hindoeïsme in Nederland

Er wonen ongeveer 160.000 hindoes in Nederland. De meerderheid daarvan zijn hindoestaanse Surinamers: meer dan 100.000. Hun voorouders komen veelal uit India.

Nederland kent een drietal hindoeïstische groepen:

a. Surinamers die in Nederland wonen, met een hindoegeloof. De grootst groep.

In de negentiende eeuw werden zij vanuit Brits-Indië naar Suriname gelokt om daar als contractarbeiders op de plantages de plaats in te nemen van de vrij geworden tot slaaf gemaakten. Vanzelfsprekend namen deze mensen hun geloof mee naar Suriname. Vanaf 1975, als Suriname onafhankelijk wordt, verhuizen zij in groten getale naar Nederland. Men schat hun aantal op 100.000 mensen in Nederland.

b. Hindoes die direct afkomstig zijn uit India of uit buurlanden van India.

Daar horen hindoes uit India bij die hier werk hebben gevonden, maar ook Tamils uit Sri Lanka en de hindoes van de Sikh-gemeenschap in Amsterdam.

c. Hindoes bij de Hara Krishna-beweging, de beweging van Transcendente Meditatie en de Bhagwan.